Günümüz dünyasında girişimcilik ekosisteminin dinamizmiyle birlikte teknoloji alanında gerçekleştirilen yeniliklerin, küresel gelişim ve ilerleme için kritik bir rol oynadığını söyleyebiliriz. Bu girişimler, inovasyonu teşvik ediyor, toplumsal ve ekonomik dönüşümü hızlandırarak yeni iş modelleri geliştirip mevcutları dönüştürerek dünya çapında etki yaratıyor.
Teknoloji girişimleri, özellikle inovasyon ve teknolojik ilerleme sağlama konusunda öncü bir rol üstleniyorlar. Yenilikçi fikirler ve çözümler geliştirerek, mevcut problemlere çözümler sunuyor ve insan hayatını daha kolay, verimli ve sürdürülebilir hale getirmeye çalışıyorlar. Örneğin, yapay zekâ, blockchain teknolojileri, biyoteknoloji gibi alanlarda yapılan girişimler, sağlık, finans, tarım gibi sektörlerde devrim yaratma potansiyeline sahiptir.
Ayrıca, teknoloji girişimleri ekonomik büyümeyi ve istihdamı artırma konusunda da önemli bir rol oynuyor. Yeni iş fırsatları yaratıyorlar girişimcilik ruhunu ve yaratıcılığı teşvik ederek genç yetenekler için çekim merkezleri oluşturuyorlar. Birçok teknoloji girişimi, küçük bir startup olarak başlasa da zamanla büyük bir ekonomik etki yaratma potansiyeline sahip olabiliyorlar.
Teknoloji girişimleri global düzeyde bağlantılar ve iş birlikleri kurarak, küresel sorunlara çözümler üretme kapasitesine sahiptirler. İklim değişikliği, sağlık krizleri, eğitim erişimi gibi uluslararası zorluklar karşısında teknolojinin gücünü kullanarak çözümler geliştirebilir ve dünya genelinde yaşam kalitesini artırabilirler.
Girişim sermayesi yatırım fonlarının, teknokentlerin, iş dünyasının vizyoner şirketlerinin ve yüksek motivasyona sahip girişimcilerin bu sürece katkılarının her geçen gün artarak devam etmesi sevindirici bir durum.
Sadece teknoloji ve ekonomi alanında değil, aynı zamanda toplumsal ve kültürel dönüşümde de önemli bir rol oynayan bu girişimlerin desteklenmesi ve teşvik edilmesi, küresel düzeyde sürdürülebilir kalkınma ve ilerleme için kritik öneme sahiptir.
Teknolojik gelişmelerin günümüzdeki önemini vurgulayan temel noktalara değindikten sonra bu alanda yapılan üst düzey araştırma, anket, rapor, güncel trendler ve gelişmelerden bahsetmek istiyorum.
Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum) tarafından geçtiğimiz günlerde 2024 Yılının En İyi 10 Gelişmekte Olan Teknolojisi (Top 10 Emerging Technologies of 2024) başlığıyla bir rapor yayınlandı.
Küresel gelecek konseyleri ağı, üniversitelerden akademisyenler ve dünya çapında en iyi kurumlardan 2.000'den fazla editörden oluşan geniş bir çalışma grubunun katılımıyla, 29 ülkeden 300'ün üzerinde teknolojinin değerlendirildiği anket çalışmasında yapay zekâ destekli bir araçtan (Froniers tarafından geliştirilen AI Trend Analizörü) da uygulama desteği alındığı belirtiliyor. Daha sonra yönetim grubuna 70 teknolojinin yer aldığı bir liste sunularak bunların içinden son 10 başlık seçiliyor. Sonuç olarak 2024 yılının en iyi 10 gelişmekte olan teknolojisini ve her bir konuyla ilgili önemli anahtar ifadeleri raporda şu şekilde inceliyoruz:
-
Bilimsel keşif için yapay zekâ (AI for scientific discovery)
Yapay zekâ, büyük dil modelleri, bilimsel keşif, araştırma, bilim
-
Gizliliği artıran teknolojiler (Privacy-enhancing technologies)
Sentetik veriler, veri simülasyonu, veri oluşturma, veri anonimleştirme, gizliliği artıran veriler
-
Yeniden yapılandırılabilir akıllı yüzeyler (Reconfigurable intelligent surfaces)
Yeniden yapılandırılabilir akıllı yüzeyler, 6G, kablosuz iletişim, akıllı şehirler
-
Entegre algılama ve iletişim (Integrated sensing and communications)
Entegre algılama, iletişim entegrasyonu, sensör füzyonu, telemetri, kablosuz sensör ağı, çoklu sensör sistemleri
-
Yüksek irtifa platform istasyonları (High altitude platform stations)
Yüksek irtifa platform sistemi, havacılık mühendisliği, yüksek irtifa platformları, stratosferik, yüksek irtifa, zeplin teknolojisi
-
İnşa edilen dünya için sürükleyici teknoloji (Immersive technology for the built world)
Yardımcı gerçeklik, yapılı çevre, yapı bilgi modellemesi, tasarım karmaşıklığı, inşaat teknolojisi, dijital ikiz, mekânsal bilgi işlem
-
Elastokalorikler (Elastocalorics)
Elastokalorik, ısı pompaları, soğutma sistemi, termal yönetim
-
Karbon yakalayan mikroplar (Carbon-capturing microbes)
Mikrobiyal sistemler, mikrobiyal karbon yakalama, biyolojik iyileştirme, mikrobiyal konsorsiyum, mikrobiyal metabolizma
-
Alternatif hayvan yemleri (Alternative livestock feeds)
Alternatif hayvan yemi, hayvan yemi, bitki bazlı yem, böcek bazlı yem
-
Transplantasyon için genomik (Genomics for transplants)
Genetiği değiştirilmiş organlar, genetik mühendisliği, organ mühendisliği, transgenik organlar, organ nakli, doku mühendisliği
Raporda belirtilen her başlık, çok çeşitli sektörlerden (sağlık, inşaat, havacılık, iletişim, endüstri vs.) içerisinde birçok potansiyel girişim fikrini ve odak noktasını barındırıyor. Bu alanlardaki bazı girişimlerin kurumsallaşarak ileride dünyanın en değerli şirketleri arasına girebileceğini öngörmek hiç de yanlış olmaz.
Dünya Ekonomik Forumu’nun hazırlayıp sunduğu rapor da gösteriyor ki hangi sektörde olursa olsun günümüz dünyasının problemlerine, derin teknoloji odaklı geliştirilen çözümlerin değeri her geçen gün artıyor. Bu yolculukta sürdürülebilir ve katma değerli projeler geliştirebilmek için proje süreç yönetimi kurgusuyla sistemlerimizi modellemeli ve büyük düşünerek hareket etmeliyiz.
Selam ve saygılarımla,