Günümüzde hızla değişen dünya koşulları, teknolojik gelişmeler, dijital dönüşüm ve sürekli güncellenen standartlar, yaşantımızı etkilediği gibi iş dünyasında da hareket kabiliyetimizi çeşitli şekillerde değişime zorlamaktadır. Bu durum, günümüzde ve gelecekte başarılı olabilmek için bireylerin sahip olmaları gereken yetkinlikleri ön plana çıkartıyor. Her geçen gün, geleneksel yetkinliklerin yanı sıra, gelecekteki iş alanlarında hedeflerimize ulaşabilmek ve ilerleme kaydedebilmek için daha fazla odaklanılması gereken yeni yetkinliklerin ortaya çıktığını gözlemlemekteyiz.
Eskiden insanlar sahip oldukları meslek veya zanaat ne ise tek bir konuda ustalaşarak hayatlarını idame ettirebiliyorlardı. İş hayatının devamlılığı açısından iyi olunan bir konuda uzmanlık yeterliydi. Değişime, dönüşüme veya yeniliğe ihtiyaç duymadan belli standartlarda usta, kalfa, çırak ilişki sıralamasına göre bir düzen vardı. Daha sonraları sanayi devrimiyle birlikte bu sistem yerini başka ve daha karmaşık bir modele bıraktı. Artık el işçiliği yerine seri üretimlerin devri başlamıştı. İş dünyasında tutunabilmek için mesleki bilginin yanında başka şeylerden de biraz anlamak gerekiyordu. Bir şeyin her şeyini her şeyin de bir şeyini bilmek zamanıydı. Yıllar geçtikçe iş insanlarının anlamaları gereken konu başlığı listesi uzadı ve günümüzün teknolojik gelişimiyle de birlikte her gün insanın kendini güncellemesi zorunluluğu doğdu.
Zamanın hızı baş döndürücü bir ivmeyle ilerliyor. Şimdilerde bir şeyleri bilmek de bir anlam ifade etmemektedir. O bilgiyi nasıl bir algoritmayla değerlendirdiğimiz, anlamlandırdığımız ve istatistiki olarak analiz ettikten sonra nasıl sonuçlar üretebildiğimiz önem kazanıyor. Artık çok fazla konuda yetkin bir donanıma sahip olma devri başladı diyebiliriz. Yoksa bu işi bizim adımıza yapay zeka mı yapacak dersiniz? Bunu zaman gösterecek.
Çağımızda çeşitli alanlarda sahip olunması gereken en önemli becerilerin ve yetkinliklerin önemini World Economic Forum tarafından yakın tarihte paylaşılan Future of Jobs 2023 (İşlerin Geleceği) raporunda da görüyoruz. İş dünyasının yakından takip ettiği raporda, geliştirmemiz gereken en temel yetkinlikler ve sahip olunması gereken temel beceriler şu şekilde sıralanmaktadır:
-Analitik düşünme
-Yaratıcı düşünce
-Dayanıklılık, esneklik ve çeviklik
-Motivasyon ve öz farkındalık
-Merak ve yaşam boyu öğrenme
-Teknoloji okuryazarlığı
-Güvenilirlik ve detaylara dikkat
-Empati ve aktif dinleme
-Liderlik ve sosyal etki
-Kalite kontrol
-Sistemsel düşünce
-Yetenek yönetimi
-Hizmet odaklılık ve müşteri hizmetleri
-Kaynak yönetimi ve operasyonlar
-Yapay zeka ve büyük veri
-Tasarım ve kullanıcı deneyimi
-Çok sayıda dil bilme
-Öğretim ve mentorluk
-Programlama
-Pazarlama ve medya
-Ağlar ve siber güvenlik
-Çevresel yönetim
-El becerisi, dayanıklılık ve hassasiyet
-Evrensel vatandaşlık
-Okuma, yazma ve matematik
Duyusal işleme yetenekleri
Listede ilk iki sırayı paylaşan analitik düşünce ve yaratıcı düşünce yetkinliğinin bir tercih değil zorunluluk olması gerektiği bilincinde olan kişilerin, her zaman diğerlerinden bir adım önde olacağını söyleyebilirim.
Gelecekteki çalışma ortamında, değişime hızlı bir şekilde uyum sağlama yeteneği büyük bir önem kazanacaktır. Teknolojik gelişmeler, iş süreçlerinde ve taleplerde sürekli bir değişimi beraberinde getirmektedir. Bu yüzden esneklik, değişime ayak uydurma ve adaptasyon yeteneği iş dünyasında önemli bir rekabet avantajı sağlayacaktır.
Dijital dönüşüm süreciyle birlikte, dijital okuryazarlık ve teknoloji becerilerinin iş dünyasında vazgeçilmez hale geldiğini yaşayarak deneyimliyoruz. Yeni nesil iletişim ve iş araçlarına hakim olmak, veri analizi yapabilmek, yapay zeka ve otomasyon gibi teknolojileri anlamak ve kullanmak, rekabet avantajı sağlamada büyük bir rol oynamaktadır. Oyunun kuralları artık bu çerçevede çiziliyor.
Gelecekte, rutin işlerin otomasyonla yerine getirileceği bir döneme doğru ilerliyoruz. Bu da yaratıcılık ve inovasyon yetkinliklerinin daha da önem kazanacağı anlamına geliyor. Problemlere farklı açılardan yaklaşabilme, yeni fikirler üretebilme ve yenilikçi çözümler sunabilme yeteneği, başarılı olmanın anahtarı konumunda bulunuyor.
Teknolojinin gelişimiyle birlikte, küresel düzeyde iş birliği ve iletişim becerileri giderek daha önemli hale geliyor. Farklı kültürlerden insanlarla çalışma, sanal takımlarla etkili iletişim kurma ve iş birliği yapma yetkinlikleri, başarıya giden yolda önemli bir rol oynayacaktır.
Finansal okuryazarlık da başarılı bir iş insanının sahip olması gereken yetkinliklerden biridir. Şüphesiz ki bu dünyada nereye gidersek gidelim ekonomi de bizimle birlikte oluyor. Ekonomik olmayan bir şeyin ne kadar iyi olursa olsun sürdürülebilir olamayacağını hesaba kattığımızda finansal sistemden bağımsız bir planlama yapamıyoruz. Temel ekonomik göstergelere ait bilgiye sahip olmak ve güncel gelişmeleri anlamlandırabilmek iş hayatında hayati öneme sahip.
Değişen dünyada başarılı olmanın anahtarı olarak bu yazı içeriğinde paylaştığımız yetkinliklere sahip olmak için kişisel gelişime odaklanmak iyi bir yol olacaktır. Böyleye nice başarı hikayeleri yazabiliriz.
Yetkin olmak ya da olmamak, işte bütün mesele bu.
Selam, sevgi ve saygılarımla.