Yaşadığımız deprem afetinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dileyerek söze başlamak istiyorum. Ülkemizin başı sağ olsun. Depremin yaralarını sarmaya, yardımlaşma ve dayanışmaya devam ettiğimiz bu dönemde bir daha böyle afetler yaşamamayı diliyor ve mesleğim gereği inşaat sektörüne daha nitelikli hizmet verilmesi gerektiğini tekraren belirtiyorum. Kaliteli mühendislik hizmeti görmeyen ve global ölçekte şehir planlama kriterlerine göre doğru modelleme yapılmayan kentlerin sürdürülebilir ve dirençli olması düşünülemez. Bu durum iş dünyasındaki her alanı ilgilendirdiği gibi turizm sektörü için de üzerinde düşünülmesi ve etkin aksiyon alınması gereken önemli bir husustur.
Günümüzde yaşanan teknolojik gelişmelerin tüm alanları olduğu gibi turizm sektörünü de önemli ölçüde etkilediğini görüyoruz. Özellikle Endüstri 4.0 ile başlayan yeniliklerle turizm aktivitelerinin gerçekleştirilme şekillerinde yeni gelişmeler olmaktadır.
Turizm, tüm endüstrilerin altyapılarından ve gelişmelerinden etkilenen ve veriyi (big data) en fazla kullanma ihtiyacı duyan endüstrilerden biridir. Verinin günümüzde birçok farklı kullanım alanı bulunmaktadır. Elde edilen veri, bilgiye dönüştürüldüğü ölçüde ve bu verilerin analiz edilerek yorumlanması ile doğru stratejiler geliştirilmesine yardımcı olmaktadır.
Turizm sektörünün çok yönlü yapısının da etkisiyle teknolojide yaşanan gelişmelerin sektörü de dönüştürdüğü bilinmektedir.
Dijital turizmi, seyahat planlaması, bilgi edinme, konaklama, gezi ve aktivite rezervasyonu, bilet satın alma, yemek siparişi ve daha pek çok işlemi dijital olarak yapma süreci olarak tanımlayabildiğimiz gibi dijital olarak yapılabilen tüm aktiviteleri de bu açıklamaya ekleyebiliriz.
Dijital turizm kısaca, turizm sektöründe dijital teknolojilerin kullanımını ifade eder. Bu teknolojiler arasında internet, mobil uygulamalar, sosyal medya, sanal gerçeklik gibi araçlar sayılabilir. Dijital turizm, turistlerin seyahat planlama, rezervasyon yapma, seyahat sırasında bilgi edinme ve paylaşma gibi konularda yeni fırsatlar da sunmaktadır.
Dijital turizmin avantajları ve dezavantajları, sektördeki trendler ve gelecek öngörüleri hakkında bir inceleme yaptığımızda çok çeşitli konuları ele alabiliyoruz.
Avantajlar: Dijital turizm, seyahat planlama sürecinde büyük bir kolaylık sağlar. Seyahat edilecek destinasyon hakkında bilgi almak, otel ve uçak bileti rezervasyonu yapmak, tur ve aktivite planlaması yapmak gibi işlemler artık sadece birkaç tık ötemizde duruyor. Ayrıca, internet sayesinde dünyanın herhangi bir yerinden seyahat edilecek bölge hakkında gerçek zamanlı bilgiye erişmek de mümkün olmaktadır. Dijital kimliğimiz fiziki özelliklerimizin çok ötesinde etkiye sahip diyebiliriz.
Dijital turizm ayrıca, turizm sektörüne yüksek verimlilik sağlamaktadır. Konaklama, gezi ve aktivite işletmeleri, dijital pazarlama araçlarını kullanarak daha fazla müşteriye ulaşabilmekte ve potansiyellerini büyütebilmektedirler. Böylece, turistlerin taleplerine hızlı bir şekilde cevap vermek ve müşteri memnuniyetini artırmak da mümkün hale gelmektedir.
Dezavantajlar: Dijital turizm, seyahat etme deneyimini kişisel bir boyuttan uzaklaştırabilir. Birçok insan, seyahat etme deneyimini kültür, gelenek ve yerel lezzetler gibi hususlarla ilişkilendirir. Ancak, dijital turizm sürecinde bu tür unsurlar daha az önem kazanabilmektedir.
Dijital turizm ayrıca, turistlerin gezginlerden daha fazla bir “tüketici” rolüne geçmelerine de neden olabilmektedir. İnternet üzerinden yapılan rezervasyonlar, turistlerin bir destinasyonu sadece turistik mekanlar ve otellerle ilişkilendirerek, o bölgenin yerel kültürü ve yaşam tarzı hakkında gerçek bir anlayışa sahip olmadan ziyaret etmelerine neden olabilmektedir.
Yeni Trendler: Dijital turizm sektörü, son yıllarda önemli bir büyüme yaşadı ve bu büyüme önümüzdeki yıllarda da devam edecek gibi görünüyor. Özellikle pandemi döneminde, turistlerin dijital teknolojilere daha fazla güvendikleri ve online seyahat planlaması yaptıkları gözlemlenmişti. Bu durumu göz önünde bulundurarak ihtiyacı karşılamaya yönelik yeni yatırım stratejileri geliştirmemiz faydalı olacaktır.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2017’de Ankara’da gerçekleştirilen 3. Turizm Şurası’nda kurulan “Dijital Turizm ve İnovasyon Komisyonu” da dijital turizmle ilgili önemli konuları paylaşmıştır. Bu komisyonda gerçekleştirilen görüşmelerde destinasyon, ülke ve ürün açısından turizm sektöründe gerçekleştirilecek olan teknoloji yatırımları kısa, orta ve uzun vadeli dijital kampanya stratejilerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır.
Dolayısıyla turizm sektörü için, dijitalleşme kavramının gelişmekte olan ve önemli bir kavram olduğu gerçeğinin özel sektör ve kamu tarafından ciddi bir şekilde kabul gördüğü söylenebilir.
Yapay zekanın da hızlı bir şekilde hayatımıza girdiği bu dönemde yerel zenginliklerimizle dijital dünyanın fırsatlarını bir araya getirerek turizm sektörü özelinde çok sayıda yeni proje hayata geçirilebilir. Girişimciler için fırsatlar gözümüzün önünde geliştirilmeyi bekliyor.
Selam, sevgi ve saygılarımla,