Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi tarafından 7 Nisan 2023 Cuma günü düzenlenen 60. Ekonomi, Ticaret ve Finansal İşler Komisyonu Toplantısında ‘Enerji Optimizasyonu ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Stratejik Planlama’ başlığıyla bir sunum gerçekleştirdik. Uluslararası düzeyde katılımcıların bulunduğu, ülkelerin çok değerli temsilcileriyle birlikte önemli konuları değerlendirdiğimiz, bizim de kurumsal olarak iş dünyasındaki tecrübelerimizi paylaştığımız etkinlikte emeği geçenleri tebrik ederiz.
KEİPA - Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi
PABSEC - Parliamentary Assembly of the Black Sea Economic Cooperation
Ekonomi, Ticaret ve Finansal İşler Komisyonu
Economic, Commercial and Financial Affairs Committee
KEİPA Hakkında
26 Şubat 1993 tarihinde Arnavutluk, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Rusya Federasyonu, Türkiye ve Ukrayna’nın Parlamento Başkanları İstanbul’da bir araya gelerek, “KEİ Parlamenterler Asamblesi (KEİPA) Kuruluş Deklarasyonu”nu kabul etmişlerdir. Bu aşamada Bulgaristan ve Yunanistan KEİPA’ya gözlemci statüsünde katılmayı tercih etmişlerdir. Bilahare, Yunanistan 1995, Bulgaristan 1997, Sırbistan ve Karadağ 2004 yılında KEİPA’ya katılmışlardır. Sırbistan ve Karadağ’ın ayrılmasından sonra halef devlet olarak KEİPA’da Sırbistan’ın üyeliği devam etmektedir.
KEİPA’da 12 KEİ ülkesinden (Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Rusya Federasyonu, Sırbistan, Türkiye, Ukrayna, Yunanistan) toplam 76 parlamenter yer almaktadır. Ayrıca Beyaz Rusya, Fransa, Mısır, Slovakya, Almanya ve İsrail Parlamentoları; Batı Avrupa Birliği Asamblesi, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi gibi uluslararası örgütler de KEİPA’da gözlemci statüsüne sahiptir. 23 Mayıs 2012’de İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB), 27 Kasım 2012’de düzenlenen KEİPA 40. Genel Kurulu’nda Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA), Baltık Denizi Parlamenter Konferansı (BDPK) (11 Temmuz 2013), Dünya Bankası Parlamenter Ağı (DBPA) (25 Kasım 2015) ve en son Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) (25 Kasım 2015) KEİPA’ya gözlemci olarak katılmıştır.
KEİPA’nın temel fonksiyonları ve amaçları; Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) sürecine hukuki zemin hazırlamak; parlamentolar aracılığıyla sürece siyasi destek sağlamak; halkların temsilcileri olan parlamenterler vasıtasıyla KEİ hedeflerinin bölge halklarınca özümsenmesini ve benimsenmesini sağlamak; parlamentolar arasında siyasi, ekonomik, ticari, sosyal ve kültürel alanlarda işbirliği, dayanışma, diyalog ortamını yaratarak, bölge halkları arasındaki güven ve iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesine; böylelikle bölgede barış ve istikrarın tesisine ve korunmasına somut katkılarda bulunmaktır.