-
Şirketinizi kısaca tanıtıp, danışmanlık alanında verdiğiniz hizmetleri anlatır mısınız?
ARGEPLANO iş dünyasının alanında öncü proje süreç yönetimi şirketidir. İstanbul merkezli olarak yurtiçi ve yurtdışında faaliyet göstermektedir.
Uluslararası düzeyde gayrimenkul, inşaat, turizm, finans, altyapı, lojistik, bilişim teknolojileri, enerji ve iş hizmetleri (mühendislik ve mimarlık) gibi farklı sektörlerdeki tecrübesiyle yatırım projeleri yönetmektedir.
Bir projenin fikir aşamasından itibaren başarıyla sonuçlandırılabilmesi için yapılması gereken tüm çalışmaları en küçük detayına kadar planlayan ve projelendiren ARGEPLANO, pazar analizleri, sektörel araştırmalar, iş dünyasındaki potansiyel fırsatlar, maliyet analizi ve uluslararası standartlarda fizibilitelerle birlikte sektöre ve projeye özel en iyi kullanım analizleri hazırlamaktadır.
ARGEPLANO katma değer üreten projeler geliştirmek vizyonuyla yatırım organizasyonlarını akademik destekle de modelleyerek başarı potansiyeli yüksek projeler geliştirmektedir.
Global perspektifte iş dünyasının dinamizmiyle geleneksel yöntemleri birleştirerek yönettiği yatırım projelerinin yönetim süreçlerini, teknolojik gelişmelerin öncülüğünde çağın gerekliliklerine göre gerçek zamanlı olarak kurgulamaktadır.
ARGEPLANO Akademi bünyesinde ise kurumsal ve bireysel olarak eğitimler düzenlenmektedir.
-
Danışmanlık firması ile çalışmanın, otel projelerine ve yatırımcıya katkıları nelerdir? Bu bağlamda otellere tavsiyeleriniz olur mu?
Otel yatırımlarının çok sayıda ele alınması gereken uzmanlık konusu bulunmaktadır. Fizibiliteden planlamaya, işletmeden iklimlendirme sistem seçimlerine, arazi yapılanmasından yerleşim planına, mimari ve mühendislik tasarımlardan malzeme seçimlerine, iç dekorasyondan işletme maliyetlerine, enerji verimliliğinden sürdürülebilir kaynak kullanımına kadar gerekli kalite ve maliyet optimizasyonunun sağlanması için uzmanlık gerektiren çok sayıda detay bulunmaktadır. Proje kapsamında ilgili konularda uzmanlığı bulunan gerek özel sektörden firmalar gerekse de akademik dünyadan uzmanlardan ve akademisyenlerden yatırım sürecinde görüş ve hizmet alınması doğru bir organizasyon yapısının gerekliliğidir. Ortak akılla daha iyisini elde etme çabasının sonucu olarak danışmanlık sürecinin doğru yönetilmesiyle çok başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.
-
Danışmanlık hizmeti verdiğiniz turizm yatırımlarında genel olarak karşılaştığınız sorunlar nelerdir ve bunlara dair çözüm önerileriniz için ne söylersiniz?
Turizm sektöründeki yatırımlarda genel olarak yaşanan sorunların başında işletme senaryosu, en iyi kullanım seçimi ve planlama gelmektedir. İşletme kurgusu amaca yönelik olarak doğru yapılmadığında yatırım sürecinin sonunda başarısızlık kaçınılmak olacaktır. Netice itibariyle biz o yapıları içerisinde bir yaşam alanı oluşturmak için inşa ediyoruz. Kullanıcı memnuniyetini sağlama ve yatırımın hem çevresel hem de ekonomik olarak sürdürülebilirliği yatırımcı için ana hedeflerin başında gelmelidir.
-
Turizmde sürdürebilirlik artık sektörün önemli kıstaslarından olmaya başladı. Bu bağlamda yeni otel yatırımlarında yatırımcılara önerileriniz nelerdir?
Turizmin sürdürülebilirliği için çevrenin yaşanılabilir olarak devamlılığının sağlanması gerektiği ve doğayı tahrip ederek gelişen bir turizmin kendi kaynağını tüketeceği sonucu kaçınılmazdır.
Sürdürülebilir bir gelecek inşa etme amacına ulaşma sürecinde yeşil bina sertifikasyon sistemlerinin projenin fikir aşamasından başlamak üzere işletme süreci de dahil olmak üzere yatırımın tüm adımlarında değerlendirilmesi ve bu bilinçle hareket edilmesi gerekmektedir.
Çevresel sürdürülebilirliğin yanında ekonomik olarak da sürdürülebilir bir proje geliştirmek için sürecin en önemli ilk adımı olan planlamaya gereken önemi ve değeri vererek yatırım stratejilerimizi geliştirmemiz gerekiyor.
-
Türkiye’de yatırımcıların danışmanlık hizmeti alma konusuna yaklaşımını nasıl buluyorsunuz? Danışmanlık hizmetlerinin hak ettiği yeri alması için sizce neler yapılmalıdır?
Bilgi ve tecrübe güçtür. Uzman görüşü, danışmanlık, rapor satın alma gibi faaliyetler bir yatırımcı için doğal olarak gerekli ve önemlidir. Fakat bu bilgileri ihtiyaca yönelik genel perspektifte değerlendirme ve doğru stratejiyi geliştirebilme becerisi çok başka bir öngörü yönetimi ve yönetim modelini barındırır bünyesinde. İşletme senaryosu yanlış olan bir projede kapı kollarını dahi altından yapsak neye yarar. Başarılı bir işletmeye sahip olmak istiyorsak mutlaka her yatırımı proje süreç yönetimi modeliyle kurgulamamız ve yönetmemiz gerekiyor.
-
Turizmin büyük bir artış yaşadığı 2022 yılında, otel yatırımları ve danışmanlık hizmetleri için, sektör ve firmanız bazında neler söylemek istersiniz?
Her ne kadar yeni varyantlar çıkıyor da olsa sağlık alanındaki gelişmeler ve aşıların da varlığıyla pandeminin negatif etkilerinin azalmaya başladığı bir yıl oldu 2022. Pandemi dolayısıyla ertelenen ve beklemeye alınan yatırımlarla ilgili yatırımcıların devam etme ve yeni yatırımlar planlama kararı aldığını görmek sevindirici bir durum. Her geçen gün turizm yatırım potansiyeli yükselecektir. Doğru planlanan yatırımlar sektörel sürdürülebilirlik için hayati öneme sahiptir.
-
Türkiye’nin, 2023 yılı ve sonrasında yeni otel ve renovasyon yatırımlarında nasıl bir görünüm sergileyeceğini bekliyorsunuz? Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?
Önümüzdeki yıllarda turizm yatırımlarının dünya genelinde hız kazanacağını düşünüyorum. Pandemi sonrası kullanıcı davranışlarındaki dönüşümü iyi analiz ederek bu yönde projeler geliştiren yatırımlar daha ön plana çıkacaktır.
Otel yatırımlarında ve işletmesinde proje süreç yönetimi kurgusu çok önemlidir. Sektörde yeni projeler üretmeyi planlayan her yatırımcının doğru bir organizasyon planı ve iyi kurgulanmış yönetim modeliyle turizm sektörüne çok başarılı projeler kazandırmasını dilerim.
Selam ve saygılarımla,