-Öncelikle, mimarlık ofisi olarak otellere dönük faaliyetleriniz konusunda kısaca bilgi alabilir miyiz?
ARGEPLANO bir proje süreç yönetimi şirketidir. İstanbul merkezli şirketimiz uluslararası düzeyde gayrimenkul, inşaat, turizm, finans, altyapı, lojistik, bilişim teknolojileri, enerji ve iş hizmetleri (mühendislik ve mimarlık) gibi farklı sektörlerdeki tecrübesiyle yatırım projeleri yönetmektedir.
ARGEPLANO Proje Süreç Yönetimi A.Ş. bir projenin fikir aşamasından itibaren başarıyla sonuçlandırılabilmesi için yapılması gereken çalışmaları planlamakta, projelendirmekte, organizasyon yapısını kurgulamakta, finansal modelini oluşturmakta ve işletmeye geçiş süreci de dahil olmak üzere projenin tüm aşamalarını yönetmektedir. Farklı sektörlerden holdingler, sermaye-fon grupları, finans kuruluşları, resmî kurumlar, yerel ve uluslararası yatırımcılar, üniversiteler, akademik kurumlar ve yatırımcılarla iş birlikleri bulunmaktadır. ARGEPLANO Akademi bünyesinde de sertifikalı eğitimler düzenlenmektedir.
ARGEPLANO tarafından gerçekleştirilen proje süreç yönetimi modeli, yatırımların en önemli konularından biri olan konsept geliştirme ve mimari tasarım sürecini de kapsamaktadır.
-Tasarımın yanı sıra uygulama da yapıyor musunuz? Yapıyorsanız detay verir misiniz?
Proje tasarımı yanında uygulama da yaptığımız işler bulunuyor. Projenin özelliğine ve yatırım stratejisine göre projeyi ne şekilde uygulayacağımıza karar veriyoruz. Çok sayıda sektörde farklı konseptlerde işler geliştirildiği için tüm uygulamaları bünyemizde gerçekleştirmemiz mümkün olmuyor. Genellikle tasarımı, metrajları ve şartnamelerini hazırladığımız projelerin yüklenici şirketlere bizim kontrolümüzde yaptırılması için değerlendirme, ihale yönetimi ve şantiye proje yönetimi faaliyetleri başarılı bir şekilde yürütülmektedir. İşin niteliğine göre uluslararası konsept proje yarışmaları da düzenliyoruz.
-Bugüne kadar yer aldığınız otel projelerine birkaç örnek verir misiniz?
Türkiye’nin turizm bölgelerinde ve dünyanın çeşitli ülkelerinde otel projeleri gerçekleştirdik ve iş geliştirmeye de devam ediyoruz. Otel projelerini yalnızca tatil odaklı bir yatırım stratejisine göre değerlendirmiyoruz, aynı zamanda tasarladığımız çok amaçlı kompleks projelerde tamamlayıcı unsur olarak da ele aldığımız projelerin sayısı oldukça fazladır.
-Bir otel yatırımında mimarın rolü ve önemi nedir? Detaylarıyla aktarır mısınız?
Yalnızca otel yatırımlarında değil hemen hemen tüm gayrimenkul projelerinde yapıların kullanım ömürleri boyunca orada nasıl bir yaşam olacağı, mimarın tasarım becerisiyle şekilleniyor. En ince detaylar dahi düşünülerek tasarlanan tekil yapılarda veya proje komplekslerinde insanların daha mutlu olduğunu deneyimleyerek görüyoruz. Mimarlık sadece fiziki yapı elemanlarının tasarımı değil, aynı zamanda bir yaşam alanı inşa etme sanatıdır.
-Otel yatırımlarının hangi aşamasında mimarlar sürece dahil olmalı?
Otel yatırımlarında yatırım kararı alınmasıyla birlikte ihtiyaç programının hazırlanmasından başlayarak işletme aşamasına geçilinceye kadar mimara çok önemli görevler düşmektedir. Yalnızca yapının estetik tasarımı değil, malzeme seçimlerindeki değer mühendisliği, fonksiyon analizleri, mahaller arası ilişki, doğal kaynakların kullanımı, ulaşım ve bağlantılar gibi çok önemli konular da mimarın hayal gücüne bağlı olarak şekillenmektedir.
-Otellerin tasarımı sürecinde yapılan hatalardan bahseder misiniz? Yatırımcının yaklaşımı, yanlış malzeme seçimi vb. detay verir misiniz?
Otellerin yoğun kullanımı dolayısıyla yapıda bulunan malzemelerin yıpranma ve aşınma durumları oldukça fazladır. Otellerde mimarların estetik algı yanında malzemelerin dayanıklı ve kaliteli seçilmesine özen göstermesi önemlidir.
-Bu noktada otel yatırımcılarına ve diğer karar alıcılara mimariyi kapsayan konularla ilgili tavsiyeleriniz nelerdir?
Yatırımcıların maliyet odaklı konularda, projede kullanılacak sistem veya yapı malzemeleriyle ilgili sadece ilk satın alma maliyetine değil, malzemelerin kullanım ömürleri boyunca işletme maliyetlerine katkısı açısından da değerlendirme yapmalarını öneririm. Alternatif temiz enerji kaynaklarının kullanımı, çevreye minimum müdahale ve geri dönüşümden elde edilen malzeme seçimleri gibi çevreci konulara verilen önem, daha yaşanılabilir ve sürdürülebilir bir turizm yatırım ortamı sağlayacaktır.
-Şehir oteli, kıyı oteli, dağ oteli, kış-kayak oteli gibi farklı konseptler açısından bakarsak, farklı tür otellerin mimarisinde dikkat edilmesi gereken unsurlar nelerdir?
Turizm çok sayıda disiplini bir araya getiren kapsamlı bir alan. Turizm çeşitlerine göre otel projelerin konseptleri de farklılık gösteriyor. Şehir otellerinin tasarımını geliştirdiğimiz yaklaşımla deniz-kum-güneş odaklı tatil köyü tasarımımız farklı olmaktadır.
-Otel mimarisinde değişen yaklaşımlar, yeni trendler hakkında bilgi alabilir miyiz? Dünyada ortaya çıkan yeni trendleri Türkiye’deki otel yatırımcısı da takip ediyor mu?
Dünyada artık kişiselleştirilmeye açık ve müşteri beğeni odaklı mimari yaklaşımlar yükselen bir trend olarak karşımıza çıkıyor. İnsanlar tatillerinin içeriğini çok sayıda alternatif içerisinde kendilerinin belirlediği detaylara göre kurgulayabilmekteler.
Pandemi sonrası dünya genelinde doğayla ve denizle bütünleşen alternatif turizme doğru bir eğilim olmuştur. Bu trendi yakalayan çadır-karavan kamplar, glamping turizmi, tekne rotaları, organik tarım, kırsal alanlar, dağ turizmi, yayla ve eko turizm gibi alternatif turizm başlıklarındaki projelerin başarılı örneklerini çok yerde görüyoruz.
-Pandemi sonrası seyahatler tekrar artışa geçti. Bu durum otel yatırımlarına nasıl yansıyor? Gözlemleriniz nelerdir?
Pandeminin etkisi çok şükür azaldı ve “normal” hayatımıza yavaş yavaş geri döndük gibi duruyor. Bu durum elbette ki turizm yatırımlarının hızını pozitif yönde etkileyecektir.
-Pandemi döneminde otel mimarisine yatırımcının yaklaşımında değişim oldu mu? Olduysa nasıl bir değişimden söz edilebilir?
Pandemi döneminde otellerin hijyen ve mesafe konularında aldıkları önlemler otel mimarilerini de baştan kurgulama ihtiyacı doğurdu. İlerleyen dönemlerde yapılacak projelerin pandemi kaynaklı bu hassasiyetle tasarım süreçlerinin modelleneceğini düşünüyorum.
-Konu hakkında eklemek istedikleriniz?
Turizm yatırımlarında teknolojiden maksimum ölçüde faydalanılmalıdır. Yakın bir gelecekte yapay zekâ ve robotik teknolojilerin gelişimiyle turizmde bütüncül bir yenilenme olabilir. Her geçen gün mimarların tasarımda teknolojiyi daha fazla ele alacaklarını düşünüyorum.