İstanbul Gedik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Kulübü’nün 17 Aralık Salı günü düzenlediği etkinliğe, inşaat sektörünün başarılı iş insanı Mimar & İnşaat Yüksek Mühendisi Hayati KÜÇÜK konuşmacı olarak davet edildi. "Proje Geliştirme Süreci ve Marka Yönetimi" başlıklı konferansa yoğun ilgi gösterilirken, öğrenciler ve akademisyenlerle birlikte iş dünyasından da katılım sağlandı.
Mimar & İnşaat Yüksek Mühendisi olan Hayati Küçük, özel sektörde ve akademik düzeyde birçok etkinliğe destek olduklarının bilgisini paylaşarak, geleceğimize yön verecek vizyonla geliştirilen projelerden, yurtiçi ve yurtdışında rol model alınabilecek başarı hikayelerinden bahsetti.
Etkinlik süresince ders niteliğinde bilgiler paylaşan Küçük, geleceğin parlayan yıldız adayları olarak gördüğü üniversite öğrencilerine teknik bilgilerini artırmalarıyla birlikte kişisel gelişimlerine de (sosyal aktiviteler, iletişim becerileri, hitabet, beden dili vs.) önem göstermelerini tavsiye ederek sözlerine şöyle devam etti; “Günümüzün bilinçli toplumu ailesi için en iyisini, isteklerini en optimum şekilde karşılayan alternatifi satın almak istemektedir. Bu doğrultuda inşaat sektörünün oyuncuları, insanların ihtiyaçlarını maksimum düzeyde analiz etmeli, birçok veriden gerekli sonuçları çıkarmalıdır. Yatırımcıların doğru projeyi elde edebilmesi için inovatif araştırma, geliştirme, planlama ve organizasyon becerilerini, değer üreten yeni rol modeller oluşturmak için geliştirmeleri gerekmektedir. Özetle nitelikli projeler her zaman başarılı olur, kazanmaya ve kazandırmaya devam edecektir.”
Talep yaratma, ihtiyacı modelleme, hedef belirleme, pazarlama, marka algısı ve strateji geliştirme konularında dünya çapında başarılı olmuş projelerin anlatıldığı söyleşide, inşaat sektörüyle birlikte bilişim, ulaşım, hizmet gibi farklı alanlarda da iş geliştirme mantığının doğru işletilmesiyle başarılı olunabileceği değerlendirildi.
Türkiye Futbol Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi olarak ülke çapında birçok spor etkinliğine destek veren ve futbolun marka değerini yükseltmek için projeler geliştiren Hayati Küçük, iş dünyasındaki tecrübelerinin yanı sıra spor alanından da başarı hikayeleri paylaştı.
Heyecanlı ve ilgili bir topluluğa hitabeden Küçük, hedeflenen sonuçlara ulaşmak için doğru soruların sorulması ve mutlaka bir planlama yapılması gerektiğini belirterek, mühendis adaylarına iş dünyasında ne gibi kavramlarla karşılaşacaklarının ipuçlarını verdi.
-
Proje geliştirme sürecinin temel ilkeleri nelerdir?
-
İş planı nasıl hazırlanır?
-
ERP ve BIM sistemleri nasıl işler?
-
SWOT analizi nedir?
-
Zaman ve Risk Yönetiminin önemi nedir?
-
Kalite Yönetimi neden gereklidir?
-
Marka yönetimi nedir?
-
Reklam nasıl yapılır?
-
İş dünyasındaki başarı hikayelerinin altında nasıl bir strateji yatar?
İstanbul Gedik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı, Öğretim Üyesi Dr. Mert Tolon, öncelikli olarak kısaca İstanbul Gedik Üniversitesi ve İnşaat Mühendisliği bölümünün tarihçesi ve faaliyet alanlarından bahsetti.
Dr. Tolon, Gedik Eğitim Vakfı’nın ülke eğitimine ve Türkiye’de kaynak teknolojisinin gelişimine katkıda bulunmak amacı ile Eylül 1994 tarihinde kurulduğundan, 2010 yılında kurulan Gedik Meslek Yüksek Okulu ile Türkiye Yükseköğretim hayatına başlayan İstanbul Gedik Üniversitesi’nin güçlü uygulamalı eğitim geçmişi üzerine kurulmuş altyapısı ile bilime ve teknolojiye dayalı, yenilikçi ve sürekli geliştirici bir vizyona sahip olan, araştırma-geliştirme odaklı, Üniversite-Sanayi işbirliğinin merkezinde yer alan, toplam kalite yaklaşımını tüm akademik ve idari birimlerine yaymış, tüm alanlarda uluslararasılaşmayı hedef haline getiren bir dünya Üniversitesi olduğundan bahsetti. İnşaat Mühendisliği bölümünün 2016 yılında ilk öğrencilerini aldığından ve bölümün uluslararası tanınırlığını kolaylaştırmak amacıyla, Bologna Deklarasyonu ilkeleri ve MÜDEK ölçütleri ile uyumlu olarak hazırlanan eğitim programına sahip olduğunu belirtti.
Gelişen mühendislik teknolojileri ve çevresel, ekonomik ve sosyal gereksinimler sebebi ile günümüz mühendislik hayatına giren “Sürdürülebilirlik” kavramının önemini dile getiren Dr. Tolon, bölümlerinde “İnşaat Mühendisliğinde Sürdürülebilirlik” konusunda çalışmalar yürütüldüğünü, bu kapsamda yürüttükleri lisans ve yüksek lisans eğitimlerinde ilgili dersler ve araştırmalar olduğundan bahsetti.
Son olarak söz alan Dr. Tolon, “Davetimiz üzerine bizleri kırmayıp konferansa gelen sevgili meslektaşım Hayati Küçük ile inşaat sektöründe proje geliştirme süreçlerini ve marka yönetimini konuştuk. Çok önemli bilgiler edindik. Kendisine değerli paylaşımları ve katılımları için teşekkür ediyoruz.” diyerek ilerleyen zamanlarda tekrar bir arada olma dileklerini iletti.
Söyleşinin sonunda soru-cevap bölümüyle etkinlik tamamlandı ve Hayati Küçük’e teşekkür plaketi takdim edildi.